Recepten

Stoofschotel met ui en Boeren-Leidsekaas...
Benodigd voor 4 personen:

- 500 g. uien in ringen,
- 2 paprika,
- (1 rood / 1 groen),
- 4 eetl. olie,
- oregano, paprikapoeder,
- 1 blik gepelde tomaten,
- peterselie.
- 200 g. Boeren-Leidsekaas.
Snijd de paprika in reepjes. Fruit de uiringen in de hete olie glazig. Voeg na een paar minuten de paprikareepjes toe en laat deze 5 minuten meebakken. Strooi er dan wat oregano en paprikapoeder overheen. Laat ondertussen de tomaten uitlekken en snijd ze in stukjes. Snijd de kaas in blokjes of reepjes. Voeg de tomaten toe aan de uien en ook iets van het vocht uit het blik. Laat het gerecht zo 5 minuten zachtjes stoven. Schep de kaasblokjes erdoor en breng op smaak met zout, peper en veel geknipte peterselie. Eet smakelijk!

Omelet met bosui en Boeren-Leidsekaas...
Benodigd voor 4 personen:

- 2 bosuitjes,
- 1 ei,
- 1 eetl. melk,
- peper,
- zout,
- 1 theel. roomboter,
- 3 eetl. maiskorrels.
Snijd de bosuitjes in ringeltes en de trostomaat in plakjes. Rasp de kaas en klop het ei los met de melk en peper en zout naar smaak. Meng 1 bosuitje door het mengsel. Verhit vervolgens de boter in een kleine koekenpan. Giet het mengsel erin en laat het op een zacht vuur stollen. Voeg, wanneer het eimengsel bijna gestold is, de Boeren-Leidsekaas toe en verdeel de plakjes tomaat, de maïskorrels en de rest van de bosui erover. Vouw de omelet dubbel en laat het geheel goed doorwarmen.
Eet smakelijk!
Winterse salade...
Benodigd voor 4 personen:

- 250 g. knolselderij,
- zout,
- sap van 1/2 citroen,
- 1 appel,
- 1 klein blikje mandarijntjes,
- 2 eetl. mandarijnenvocht,
- 100 g. Boeren-Leidsekaas,
- 2 eetl. kwark,
- 1 theel. kerriepoeder,
- sla, - peterselie.
Snij de knolselderij in plakken, schil deze, was ze en snij ze in luciferreepjes. Kook ze even voor in weinig water met zout en citroensap. Laat ze uitlekken en afkoelen. Voeg de appel toe. Laat de mandarijntjes uitlekken, maar bewaar het vocht. Snij de kaas in blokjes. Vermeng de kwark met de kerrie, iets zout en het mandarijnenvocht en schep alles luchtig door elkaar.
Neem 4 cocktailglazen, leg onderin een blaadje sla, hierop 1/4 deel van de salade en garneer met een mandarijntje en een toefje peterselie.
Eet smakelijk!
Sneetje Dubbelop...
Benodigd voor 4 personen:

- 150 g katenspek,
- roomboter,
- 8 sneetjes brood,
- 8 plakken Boeren-Leidsekaas,
- 3 tomaten,
- peterselie.
Bak het spek in wat boter knapperig. Besmeer de sneetjes met boter en leg op 4 daarvan een plak Boeren-Leidsekaas, dek ze af met het overige brood. Bak de sneetjes in de hete boter in de koekenpan met het deksel erop aan weerszijde bruin.
Garneer de "Sneetjes Dubbelop" met plakjes tomaat en een toefje peterselie.
Eet smakelijk!
Leidse Kaassoep...
Benodigd voor 4 personen:

- 1 ltr. kippenbouillon,
- 25 gr. Boursin,
- 60 gr. Knorr crème soep,
- 1 theel. ketoembar,
- 125 gr. Boeren-Leidsekaas,
- 1 dl. room,
- peper, - zout,
- maggi,
- bieslook, - croutons.
Breng 0,75 ltr. kippenboullion aan de kook. Roer de overige bouillon aan met de Knorr crème soep en voeg dit - al roerende - toe aan de kokende bouillon. Ca. 5 min. doorkoken, daarna op laag vuur. Nu de Boursin, ketoembar en room toevoegen. Als laatste de Boeren-Leidsekaas toevoegen en op smaak brengen met de smaakstoffen.
Serveren met croutons en bieslook.
Eet smakelijk!
Kaag-Kaas Kroketjes ...
Benodigd :

- 175 gr. Boeren-Leidsekaas,
- 30 gr. boter,
- 40 gr. bloem (gezeefd),
- 2 dl. melk,
- Peper,
- Selderij-zout,
- 1 eetl. gehakte verse peterselie,
- Bloem,
- 2 eieren,
- Paneermeel,
- Frituurolie,
De Boeren-Leidsekaas grof raspen.
Boter in een steelpan doen en op een laag pitje rustig laten smelten totdat hij helemaal uitgebruisd is. Let op de boter mag niet bruin kleuren. Bloem toevoegen en op een laag pitje al roerend tot een gladde bal maken (ong. 1 min.).
Melk toevoegen en tot een gladde saus koken. Van het vuur halen en de geraspte Boeren-Leidsekaas en de gehakte peterselie toevoegen en door roeren. Op smaak maken met peper en selderij-zout. De massa goed af laten koelen in de koelkast.
Roer de eieren los. Van de massa met behulp van een spuitzak op 2 lepels kroketten vormen zonder barstjes en scheurtjes.
Haal de kroketjes door de bloem en dan door het ei en rol ze dan vervolgens door het paneermeel. Nogmaals door het ei en weer door het paneermeel rollen en zorg dat de paneerlaag volkomen gesloten is. Frituurolie verhitten tot 180 graden.
Kroketten goudbruin bakken en uit laten lekken op keukenpapier.
Eet smakelijk!